01.04.2017 18:30

Pach v chladničke neveští nič dobré

Varenie – Rady z kuchyne

 

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí pre spokojnosť potrebujú pohľad do plnej chladničky? Podobné zásoby garantujú pocit istoty, že ani o týždeň nebudeme hladovať, no zvyšujú zároveň aj riziko možnej nákazy. A tá sa občas preukáže zápachom, ktorý do priestoru s jedlom vôbec nepatrí.

Preplnené poličky v chladničke sú možno dôkazom dostatku, ale aj zhoršujú prehľad v potravinách, ktoré sme kúpili iba včera a ktoré kvasia kdesi vzadu už tri týždne a sú dávno po záruke. Potom sa môže ľahko stať, že budeme veľa vyhadzovať, čo je neekonomické. Navyše nepríjemný pach môžu absorbovať i niektoré čerstvé potraviny.

 

Ako situácii predchádzať?

V prvom rade sa odporúča zmapovať aktuálny stav na všetkých poličkách i v zásuvkách chladiaceho priestoru a spraviť radikálny poriadok. Vyhodiť potraviny po záruke, tie, ktorým k tomu už veľa nechýba, umiestniť viditeľne dopredu a naplánovať v najbližších dňoch typ večere či raňajok s ich využitím. Čo najskôr treba spotrebovať potraviny s krátkou trvanlivosťou, všetky mliečne výrobky a tiež zeleninu.

Pred každým nákupom je dobré skontrolovať stav zásob a až potom ísť do obchodu. Aby sa v komore a hlavne v chladničke nekumulovali zásoby, ktoré rodina nie je schopná skonzumovať. Takto sa dá aj zabrániť prítomnosti potravín, u ktorých napriek chladeniu dochádza tvorbe plesní (syry, ovocie) alebo k hnilobnému procesu (šunka, vňate zo zeleniny, šalát). Dôvodom pre zápach však bývajú aj nepovšimnuté znečistené miesta – vyliate mlieko alebo trochu krvi z čerstvého mäsa, ktoré sa dostalo pre narušený obal do kontaktu s poličkou.

K prevencii patrí aj spôsob ukladania jedál do chladničky. Do vychladeného priestoru by sa nikdy nemali vkladať teplé či dokonca horúce pokrmy, pretože zvýšia teplotu v interiéri chladničky, čím sa vytvárajú podmienky pre rozmnožovanie baktérií.

 

Keď do nosa udrie zápach ...

... treba okamžite nájsť jeho zdroj. A zároveň vylepšiť hygienické podmienky v chladničke. Najlepšie je vybrať všetky potraviny a priestor vyumývať saponátovou vodou. Ak je zápach silnejší, pomôže chladničku vypnúť a nechať ju pár hodín otvorenú vetrať. Napokon treba interiér spotrebiča ešte vyčistiť octovou vodou, pretože ocot výborne dezinfikuje.

Domáce triky na likvidáciu pachu

  • Mletá káva v nezakrytej miske je osvedčenou prevenciou, používali ju už naše staré mamy.
  • Zápach dokáže pohlcovať aj ocot, nádobu s tou tekutinou treba uložiť do chladničky na dve hodiny.
  • Alternatívou je aj sóda bikarbóna, jedlá soľ či kypriaci prášok, ktoré dokážu nepríjemný puch tiež absorbovať. Rovnako miska s ryžou či ovsenými vločkami alebo pár vrecúšok čaju.
  • Ak máte v chladničke uložené výrazne aromatické potraviny a jedlá, pomôže rozkrojená cibuľa, jablko alebo citrón umiestnené na strednej poličke.
  • Výborným pohlcovačom je rozdrvené drevené uhlie. Stačí ho v bavlnenom vrecku zavesiť do chladničky. Rovnako pomôže aj v komore.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu