08.06.2013 09:51

Ovocná aróma kuchyne

Objavte kúzlo domácich džemov a marmelád

 

Leto je konečne tu a s ním aj sezóna čerstvého a chutného ovocia. Práve toto obdobie je spojené s prípravou džemov a marmelád, ktoré určite oceníte aj v zimných mesiacoch, kedy vám pripomenú chuť slnečných letných dní. Domáce sú najlepšie a ich vlastnoručná príprava má veľa výhod. Môžete si vybrať váš obľúbený druh ovocia, množstvo cukru, ktoré použijete, alebo môžete vytvoriť netradičné kombinácie chutí. Aby sa výsledok podaril a vynaložená snaha nevyšla nazmar, dbajte na kvalitu želírovacích prípravkov, ktoré použijete. Dr.Oetker ponúka celý rad produktov, vďaka ktorým bude zaváranie rýchle a jednoduché.

 

Domácemu džemu alebo marmeláde sa nič nevyrovná. Či so zaváraním už máte skúsenosti, alebo len začínate, príprava domácich džemov či marmelád nebola nikdy taká jednoduchá. Čerešne, jahody, maliny, ríbezle, marhule, slivky, hrušky, jablká, černice, čučoriedky... Stačí si vybrať to svoje obľúbené ovocie. Tradičným spôsobom, bez želírovacích prostriedkov, trvá príprava džemov a marmelád hodiny. So želírovacími prípravkami Dr.Oetker ich uvaríte za pár minút.

 

Želírovacie prípravky

Zaváranie môže byť zábava vďaka pomocníkom, ktorí vám ho uľahčia a zároveň zaručia, že výsledok sa podarí. Pri ich výbere dbajte vždy na kvalitu, aby vynaložená námaha pri príprave domácich ovocných pochúťok nevyšla nazmar. Základ procesu želírovania tvorí pektín. Obsahuje ho každé ovocie, ale v rôznom množstve. Najlepšie želíruje ovocie s vysokým obsahom pektínov ako jablká, citrusy či ríbezle. Menej ho obsahujú višne, čerešne či kivi. Pri zaváraní pridávajte k plodom pektín formou Želírovacieho cukru Dr.Oetker alebo želírovacieho prípravku Gelfix Dr.Oetker. Pri výbere želírovacieho prípravku vždy zvážte stupeň zrelosti ovocia, druh a obsah cukru.

Máte radi nové chute? Nebojte sa experimentovať. Skombinujte dva druhy ovocia, alebo pridajte do džemu čerstvé či sušené koreniny a bylinky. Všetkého veľa ale škodí, preto ich dávkujte v primeranom množstve, aby ste nepotlačili chuť ovocia. Vyskúšajte napr. netradičné čatní z nektáriniek, hrušiek a čili. Táto ostrokyslá omáčka je zmesou ovocia alebo zeleniny dochutenej bylinkami, preto je ideálna k mäsitým jedlám, ryži alebo fondue.

 

TIP: Džem ako darček

Radi pripravujete pre svojich blízkych milé prekvapenia? Vaše domáce džemy a marmelády môžete použiť ako originálny darček. Aby potešil nielen žalúdok, ale ulahodil aj oku, vytvorte vlastnoručne zdobený pohár. Použite netradičné zaváraninové poháre, etikety, stužky, kúsky látok, farebný papier, koráliky, špagátiky, sušené ovocie a kvety alebo jednoducho to, čo nájdete doma. Zapojte aj deti, ktoré si môžu ozdobiť svoj obľúbený džem.

 

Viac inšpirácii, tipov a rád nájdete aj na stránke www.zavaranie.sk.

 

AKO UVARIŤ DŽEM

 

  • Ovocie starostlivo umyjeme a necháme dobre odkvapkať.
  • Poškodené miesta, stopky, jadrá a kôstky odstránime.
  • Ovocie nakrájame na malé kúsky alebo rozmixujeme na kašu, odvážime.
  • Nakrájané ovocie vložíme do veľkého hrnca so širokým dnom.
  • a) Použitie Gelfixu Dr.Oetker: Gelfix zmiešame s 2 polievkovými lyžicami cukru z odváženého množstva cukru, pridáme k ovociu a dôkladne zamiešame. Ovocnú zmes privedieme do varu a za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odstavíme zo sporáka a prípadnú penu odstránime.b) Použitie Želírovacieho cukru Dr.Oetker: K ovociu pridáme Želírovací cukor a dôkladne premiešame. Zmes za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odstavíme zo sporáka a prípadnú penu odstránime.
  • Urobíme želírovaciu skúšku.
  • 1 – 2 kávové lyžičky horúcej zaváraniny kvapneme na malý tanierik, ktorý sme predtým krátko nechali v chladničke. Pokiaľ zaváranina stuhne do 5 minút, spraví tak aj zvyšok džemu, marmelády alebo želé v pohároch. Ak však je zavárania aj po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
  • Hotovú zaváraninu ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov a dôkladne uzavrieme viečkami.
  • Poháre necháme asi 5 minút stáť dnom nahor.

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu