23.01.2018 11:37

Obaly vhodné pre potraviny

Varenie – Skladovanie

 

Zabudnime na drevené súdky, plátenká, papierové vrecúška a pletené košíky, ktoré bývali prirodzenou súčasťou klasickej komory v minulosti. Súčasné gazdinky majú sofistikovanejšie možnosti, ako správne uskladniť potraviny, čím predĺžia ich životnosť a zabránia skazeniu.

 

Sklo

Nádoby zo skla sú ideálne pre suché a sypké potraviny – ryžu, cestoviny, korenie, bylinky, kryštálový cukor. Výhodou sú pevne uzatvárateľné viečka s gumeným alebo s nepriepustným silikónovým tesnením, ktoré izolujú potraviny od vlhkosti, a priehľadnosť materiálu, ktorý umožňuje sledovať množstvo i charakter obsahu. Dôležitý je aj fakt, že výrazné pachy sklo neabsorbuje, preto po dôkladnom umytí môžeme po bylinkách vložiť do rovnakej nádoby strúhanku. Sklo môžeme používať v kuchynskej linke, v komore či v chladničke, do mrazničky však nepatrí. Nevýhodou je rýchle znečistenie zvonku – vidno na ňom každý obtlačok prsta. Treba ich pravidelne umývať, ale iba niektoré v umývačke riadu, treba sa riadiť odporúčaniami výrobcu.

 

Keramika

Nádoby z keramiky dokážu potraviny izolovať od svetla, ale nie sú hermeticky uzatvárateľné, preto ich neochránia pred vzduchom a vlhkosťou. Nevýhodou je nepriehľadnosť, krehkosť a hmotnosť, no na druhej strane pôsobia veľmi dekoratívne. Odporúča sa v nich uskladňovať rôzne sladkosti a cukríky v kuchyni alebo v komore.

Plech

Nádoby z plechu sú obľúbenou schránkou pre čaje a kávu, pretože dokážu výborne udržať arómu týchto pochutín. Podstatný je však uzáver, viečko sa musí dať napevno zaklapnúť alebo musí byť vybavené uzáverom na páčku. Plechové dózy môžeme použiť aj na uskladnenie keksov, medovníkov a vianočného pečiva. Sú ľahké a často veľmi dekoratívne či už s moderným dizajnom alebo imidžom plechových nádob zo začiatku minulého storočia, preto sa hodia do presklenej skrinky alebo na poličku do kuchyne. Hneď po umytí by sa mali vysušiť, aby nezhrdzaveli, ale do umývačky nepatria vôbec.

Plast

V súčasnosti z hľadiska praktickosti vyhráva plast. Je nerozbitný, ľahký, viacúčelne použiteľný a môžeme v ňom potraviny či jedlá aj mraziť. Väčšina plastových nádob (vyrobených najmä z tvrdeného plastu) sa môže čistiť v umývačke alebo mnohé sú vhodné do mikrovlnnej rúry na zohrievanie jedál. Nevýhodou je schopnosť tohto materiálu preberať pachy, ale kvalitné výrobky majú tento problém už vyriešený. Pozor na lacné a menej kvalitné plastové nádoby, ktoré by mohli byť ftalátov poškodujúcich zdravie.

Špeciálne obaly:

  • Mraziace vrecúška sú určené na zamrazovanie chleba, pečiva, ale i slivkových gúľ či iných varených kompaktných jedál.
  • Elastické dózy sú prispôsobené špeciálne na nízke teploty, preto v mrazničke neskrehnú.
  • Vákuové dózy sú vyrobené z tvrdeného plastu a z polykarbolovej hmoty, preto sú ľahké a dobre udržiavateľné. Výhodou je pumpička, ktorou sa odsaje vzduch, takže potraviny majú šancu dlhšie si uchovať vitamíny i minerály a zostať čerstvé. Uskladňovať v nich môžeme zeleninu, ovocie, ryby, mäso i údeniny v chladničke i mrazničke, ale i jedlá, ktoré sa dajú v rovnakých nádobách aj prihrievať.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok



Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu