25.07.2018 19:49

Najlepší guláš je ten z kotlíka

Varenie – Príprava jedla

 

Guláš je klasické jedlo, ktorým sa zavďačíte asi všetkým mužom. A oni ho majú radi tak veľmi, že neraz sa aj úplní ignoranti kuchárskych aktivít naučia toto jedlo variť a potom ho pripravujú celej rodine. Nie je to náročné jedlo podobne ako francúzska omáčka alebo japonská špecialita. Aby však napokon guláš skutočne chutil, treba poznať tie správne gulášové finty.

  • Predpokladom je ten správny kus mäsa. Hoci sa môže použiť aj divina, baranina alebo bravčovina, najchutnejší guláš uvaríme z hovädzieho mäsa a najlepšia krkovička alebo močing. Mäso treba pokrájať na väčšie kocky.
  • Veľmi podstatnou surovinou je cibuľa, ktorej treba nakrájať toľko, aby hmotnosťou vyvážila objem mäsa, najmenej by mala dosiahnuť dva tretiny množstva mäsovej zložky. Opražiť ju môžeme aj na oleji, ale skúsme raz domácu masť. Kým získa svetložltú farbu, treba ju miešať, aby neprihorela.
  • Aj nakrájané mäso, ktoré potom pridáme, treba občas premiešať. Keď stratí červenú farbu, podlejeme ho horúcim vývarom alebo vodou, pri studenej totiž tvrdne. Prilejeme aj 250 ml červeného vína.
  • Mäso varíme, kým poriadne nezmäkne. Asi v polovici varenia pridáme po 4 nakrájané zelené papriky a rajčiaky. Neskôr ešte vložíme do gulášu nakrájané zemiaky, tie sa už nemajú variť dlho.
  • Guláš ochutíme soľou, mletou rascou a majoránom, prípadne gulášovým korením, a môžeme prihodiť aj pár strúčikov cesnaku. Červená paprika sa pridáva ešte do orestovaného mäsa, ale treba dávať pozor, aby nezhorkla, preto ju prisypeme krátko pred zaliatím mäsa a cibule vodou. Pridať trochu červenej papriky môžeme aj pred dokončením jedla, aby guláš získal peknú farbu.
  • Ak preferujeme štipľavú chuť, ktorá ku gulášu aj patrí, môžeme zvoliť štipľavú červenú mletú papriku, feferónky, čili papričky alebo štipľavú zelenú papriku.
  • Guláš napokon môžeme zahustiť najemno postrúhaným zemiakom. Ale pozor, guláš nezabudnime miešať, zemiaková zmes sa zvykne pripaľovať na dne hrnca. Nie je to však nevyhnutné, pretože hustejšiu konzistenciu gulášu zabezpečuje cibuľa a rozvarená zelenina.
  • A napokon malé odporúčanie. Hoci si kotlíkový guláš môžeme uvariť aj doma na sporáku, chutnejší je ten, ktorý bublá v kotlíku nad ohniskom.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu