25.03.2017 09:57

Na cholesterol divokým cesnakom

Zdravie a krása – Keď lieči príroda

 

Počas prechádzky v lese alebo si teraz na jar môžeme pozbierať za hrsť divokého alebo medvedieho cesnaku. Rastie takmer v celej Európe, no dá sa aj pestovať. Dôvody sú zrozumiteľné – jeho chuťové vlastnosti a použitie v kuchyni, ale aj liečivé účinky.

 

Medvedí cenak treba hľadať skôr na tônistých a vlhkých miestach a trhať len mladé listy. Marec. apríl a máj sú jej vegetačným obdobím, neskôr vysychá a na jeseň sa potom ešte zbierajú silno aromatické cibuľky medvedieho cesnaku. Na ďalšiu úrodu chutných listov treba čakať až do jari. Čerstvý medvedí cesnak má množstvo účinných látok, ktoré

  • pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak
  • ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi
  • priaznivo pôsobia na vencové tepny srdca
  • bránia kôrnateniu ciev a rozvoju aterosklerózy
  • pomáhajú pri liečbe žalúdočných vredov
  • znižujú bolesť spôsobenú zápalom
  • posilňujú imunitný systém a vyháňajú parazity
  • majú antibakteriálne účinky a podporujú hojenie otvorených rán
  • liečia kožné vyrážky a lišaje
  • účinkujú proti závratom a pocitom úzkosti
  • zlepšujú pamäť
  • riešia nespavosť

 

Domáce medicíny

Ak sa nám podarilo objaviť väčší záhon medvedieho cesnaku a nedokážeme ho skonzumovať ako súčasť nátierok a zeleninových šalátov v čerstvom stave, môžeme ho využiť na prípravu celoročného lieku. Nakrájané listy zalejeme alkoholom a necháme na dobu dvoch týždňov vylúhovať. Po scedení dáme do fľašky a používame na natieranie rán alebo ho užívame po kvapkách. Pri kašli pomáha víno s medvedím cesnakom – pokrájané listy povaríme v štvrť litri vína, ktoré po pár minútach precedíme a osladíme medom. Pri problémoch užívame po lyžičkách.

Poznámka:

Ľudia sa v prípade tejto rastliny učili od zvieracieho obyvateľa lesa. Kedysi dávno si všimli, že medveď po zobudení zo zimného spánku vyhľadáva miesta s divým cesnakom a túto rastlinku aj s obľubou konzumuje. Keď ju vyskúšali aj oni, pochopili dôvody. Zistili, že pomáha prečistiť žalúdok, črevá a krv po zime. Problémom jej aj podobnosť tejto rastlinky s konvalinkou, ktorá má podobne veľké a jasne zelené listy, ale je jedovatá. Kvietky bielej farby však vyzerajú inak. Kým však nie je medvedí cesnak v kvete, treba byť pri zbere opatrný.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Dátum: 14.04.2016

Vložil: Kvietok

Titulok: Medvedí cesnak

My vždy na jar nazbierame medvedí cesnak. Robíme z neho krémovú polievku, nátierky a zo z bytku urobíme pesto. Je to poriadna mňamka. A ešte k tomu zdravá.

Odpovedať

—————

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu