20.06.2016 20:10

Myslite už v lete na zimu

Zdravé a pohodové zaváranie

 

Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému životnému štýlu. Všade je plno čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré môžeme mať na tanieri trikrát denne. Ak to však so zdravým jedlom myslíte vážne, leto a skorá jeseň je ideálnym obdobím, ako sa čo najlepšie pripraviť aj na vitamínové prežitie zimy. V praxi to znamená, že okrem maškrtenia by ste nemali zabúdať aj na želírovanie, mrazenie a zaváranie.

Ako prežiť zimu naozaj zdravo?

Pre našich predkov bolo leto obdobím horúčkovitých príprav na zimu. Žiadne prázdniny, žiadne dovolenky. Väčšinu pekných a teplých mesiacov strávili obyčajní ľudia starostlivosťou o úrodu a jej uchovávaním na horšie časy. Dnes sme zvyknutí, že máme prístup k „čerstvým“ potravinám hocikedy. Španielske papriky, marocké paradajky, jahody, broskyne a slivky z Talianska či zemiaky z Francúzska sú k dispozícii celoročne a my sme si zvykli, že ich môžeme mať kedykoľvek. Všetci však vieme, že zimné dovozové plodiny sa nedajú porovnať s tými domácimi. Recept na uchovanie letných chutí a vôní je pritom minimálne v prípade ovocia jednoduchý: stačí želírovať, zavárať a mraziť.

 

Uchovávanie potravín riešili už v dobe kamennej

Mať dostatok potravín v zásobe bola vždy základná ľudská potreba. Niektoré výskumy poukazujú na to, že už naši predkovia v paleolite vedeli, že uchovávanie potravín v chlade, ich sušenie či údenie pomôže predĺžiť ich životnosť. Neskôr začali na konzerváciu používať aj soľ. Rimania konzervovali ovocie v mede. Skutočnú revolúciu v uchovávaní potravín však priniesol až francúzsky vynálezca Nicolas Appert, ktorý koncom 18. storočia vynašiel techniku sterilizácie. Vedomosti sa odvtedy samozrejme posunuli a dnes máme oveľa viac možností, ako uchovávať potraviny na horšie časy.

Zavárať sa dá takmer všetko

Nakladaná a zaváraná zelenina je ideálnym osviežením zimného jedálničku. Nehovoriac o domácich kompótoch a džemoch z domáceho ovocia, ktoré sú istotne zdravšie, ako tie kupované a stopercentne zdravšie, ako sladkosti z obchodov. Pripraviť si zásobu džemu pre seba a rodinu je dnes navyše otázkou hodinky aj s prípravou a upratovaním. Vďaka produktom na želírovanie s obsahom pektínu stačí džem variť približne 15 minút.

 

Domáci džem je dobrým darčekom, ak ...

  • ... pri príprave dbáte na dodržanie správneho pomeru medzi množstvom ovocia, cukrom a želírovacím cukrom.
  • ... dávate tiež pozor na výber kvalitného a dozretého ovocia – nahnité a nezrelé kúsky z dávky vyhoďte.
  • ... nádoby na džem dôkladne sterilizujete, inak hrozí, že v decembri nebudete mať čím potrieť vianočné čajové pečivo.
  • ... siahnete po netradičných kombináciách s rebarborou, šípkami, brusnicami, zázvorom či citrusovými plodmi.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu