13.02.2017 09:25

Mrkvové hody

Varenie – Potraviny

 

Mrkva nie je na prvý pohľad žiadna vzácnosť. Veď ju dostaneme kúpiť počas celého roka a považujeme ju za jeden z chlebových druhov zeleniny. V skutočnosti je mrkva cenná aj pre obsah karoténu, ktorý náš organizmus účinne chránia pred viacerými civilizačnými ochoreniami vrátane rakoviny.

 

Pôvod:

Mrkva ako druh koreňovej zeleniny má pôvod v Európe a divo rástla aj v Ázii. Poznali ju už Rimania a starí Gréci, ale skôr ako liečivú bylinu, ako prví ju začali kultivovať Holanďania. Dnes ju už pestuje celý svet. Existuje okolo 500 rôznych druhov, variant s krátkou zaoblenou špicou sa nazýva karotka. Najchutnejšia je jemná a ľahšie stráviteľná jarná mrkva. Ale staršia mrkva obsahuje viac vzácnych látok.

 

Prínos pre zdravie:

Obyčajná mrkva s neobyčajnými účinkami. Doslova. Stačí rátať. Táto koreňová zelenina obsahuje vitamíny C, E, B1, B2, B3, kyselinu listovú i pantoténovú i množstvo minerálnych látok, najmä horčík, fosfor, vápnik, železo, meď a draslík. Vysoká hladina betakaroténu posilňuje imunitný systém a chráni pľúca pred rakovinou, dokonca je účinná jej konzumácia aj u fajčiarov. Pomáha tiež znižovať riziko rakoviny močového mechúra, hrubého čreva, prostaty, i hrdla, hrtana a pažeráka. Konzumáciou mrkvy si znižujeme hladinu cholesterolu v krvi. Má tiež ochranné účinky pred otravou z pokazených potravín. Pojedaním chrumkavej mrkvy urobíme aj niečo pre svoju krásu – budeme mať hladkú a sviežu pleť i lesklé vlasy. Betakarotén tiež zodpovedá za dobré opálenie pokožky, ale zároveň ju čiastočne chráni pred UV žiarením. Špeciálne sa odporúča pravidelne ju jesť tehotným ženám, pretože im zabezpečuje dostatočný prísun krvotvornej kyseliny listovej.

 

Skladovanie:

Čerstvá mrkva musí byť pevná bez znakov poškodenia, pri rozlomení sa nesmie ohýbať. Na tmavom a chladnom mieste vydrží asi dva týždne, môžeme ju však dať aj do chladničky, čo platí najmä pre viazaničku rannej mrkvy s vňaťou. Ak máme záhradku, vypestovanú mrkvu uskladníme v pivnici v zmesi zeminy a piesku. Mrkva sa dá aj zamraziť alebo konzervovať v slanom náleve. Pred použitím v kuchyni ju pre možný výskyt pesticídov treba ošúpať, nestačí len opláchnuť vodou.

 

Využitie v kuchyni:

Mrkva má dosť veľké využitie. Je konzumovateľná v surovom stave. Nastrúhaná alebo natenko nakrájaná je výbornou súčasťou zeleninových šalátov alebo sladkých dezertov. Takouto voľbou si zabezpečíme prísun betakaroténov, ktoré sa tepelnou úpravou ničia. Môžeme z nej pripraviť prívarok, variť ju či dusiť ako súčasť polievok alebo mäsových jedál. Je aj obľúbenou prísadou sladkých koláčov. Jedlám dodáva charakteristickú chuť i farbu.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu