19.12.2016 08:49

Medové pečenie

Varenie – Príprava jedál

 

Med kedysi v kuchyni často dominoval a bol obľúbeným zdrojom cukrov pre ľahkú stráviteľnosť a do istej miery aj pre liečivé účinky. Možno sú tieto týždne dobrou príležitosťou, ako dať medu priestor aj v našom štýle stravovania. A nestačí len položiť si ho, dodržiavajúc tradície, na slávnostne prestretý stôl na štedrú večeru, ale treba si ho dopriať denne aspoň za lyžičku do voňavého čaju. Ďalšiu šancu dáva príprava medovníkov, prípadne ďalších dobrôt s medovou príchuťou. Najvyšší čas, aby do sviatkov zmäkli a všetky chute sa dokonale prepojili. Ako nepokaziť dobrý recept, v ktorých nechýba med?

 

  • Predpokladom vydarených medovníkov sú správne zvolené ingrediencie – v prvom rade múka výhradne hladká a preosiata.
  • Výber korenia výrazne ovplyvní konečnú chuť, či už je to škorica, aníz, mleté klinčeky, badián, zázvor, vanilka alebo nastrúhaný muškátový oriešok. Výber druhov závisí od zvyklostí v rodine i od preferencií chuti.
  • Aj med rozhoduje o konečnom výsledku. Môže byť bledý (napríklad lipový) alebo i tmavý (lesný), ktorý je aromatickejší. Musí byť však tekutý, skryštalizovaný treba nechať rozpustiť. Ak je veľmi hustý, môžeme ho s trochou vody ohriať.
  • Múku s vajíčkom, s medom, s korením a s kypriacom práškom alebo s jedlou soľou je dôležité dobre zamiesiť a prípadne pridať aj ďalšie prísady ako tuk, smotanu, kandizované ovocie, džem či kávový extrakt podľa konkrétneho receptu. Po spracovaní by cesto malo mať hustotu zemiakového. Preto múku nezamiesime hneď celú, ale zvyšok pridáme, ak sa medovníkové cesto zdá príliš mäkké. Potom by sa dalo ťažko vyvaľkať.
  • Cesto necháme do druhého dňa odležať, ale nie v chladničke, tam by stuhlo. Musí byť prikryté, najlepšie zabalené v mikroténovom vrecúšku, aby sa na povrchu nevytvorila kôra, ktorá prípravu skomplikuje.
  • Cesto vyvaľkáme na hrúbku okolo 4 mm a medovníčky vykrajujeme pomocou formičiek alebo vystrihnutých šablón postavičiek.
  • Ak chceme získať lesklý povrch, medovníčky musíme potrieť rozšľahaným vajíčkom. Vzdáme sa ho len v prípade, že ich plánujeme zdobiť polevou, ktorá by na hladkom povrchu dobre nedržala.
  • Malé medovníky pečieme v horúcej rúre krátko, väčšie pri miernejšej teplote, ale nesmú sa vysušiť. Správne je zlatisté sfarbenie.

 

Dodávame:

Med sa nepoužíva len pri pečení cukrárenských výrobkov. Je dobrou prísadou aj pri príprave zálievok na šaláty alebo marinády na bravčové mäso či kačacie alebo kuracie stehienka. Marinádou však mäso potrieme až po prepečení takmer domäkka a v rúre ho necháme potom už len asi 10 minút, kým nezíska lesklú chutnú kôrku.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu