05.11.2018 09:01

Malý chladničkový bedeker

Varenie – Skladovanie

 

Na prvý pohľad sa zdá, že uskladňovať potraviny v chladničke nie je žiadna veda. Jednoducho ich na nejakú poličku položíme a hotovo. No, ak ich chceme udržať čo najdlhšie jedlé, mali by sme sa orientovať základnými princípmi chladenia potravín.

  • Varené jedlá a čerstvé potraviny patria na vrchné poličky, mliečne výrobky na stredné, ryby, mäso, údeniny uložíme pod nimi a ovocie a zeleninu do spodných zásuviek. Maslo a syry patria do hornej časti dvierok, vajíčka a otvorené konzervy do strednej a fľaše uložíme do spodnej časti dverí na chladničke.
  • Do chladničky nikdy nekladieme teplé či dokonca horúce jedlá, pretože sa tým zvýši spotreba energie na vyrovnávanie teploty a prítomnosť horúceho jedla môže otepliť ostatné potraviny, prípadne aj odštartovať množenie baktérií a hnilobné procesy. 
  • Tekuté pokrmy (polievky, omáčky) a kompóty či šaláty s nálevom uskladňujeme zakryté, inak by sa z vyparenej vody mohla robiť námraza.
  • Surové mäso patrí do uzavretých nádob alebo mikroténového vrecka, lebo možné prítomné baktérie na nezakrytom mäse na tanieri by mohli kontaminovať iné potraviny.
  • Mlieko a mliečne výrobky majú najkratšiu dobu trvanlivosti. Do chladničky ich ukladáme v neporušených obaloch, po otvorení ich skonzumujme do dvoch dní. Syry dáme do alobalu alebo mikroténového vrecka, aby na povrchu neoschli, tvrdé syry vydržia takto v chladničke asi 14 dní. Odbalené maslo uložíme do plastovej misky s vrchnákom.
  • Do plastových nádob alebo mikroténového vrecka ukladáme všetky aromatické potraviny, aby tie ostatné neprebrali výrazný pach.
  • Čerstvé vajcia ukladáme do stojančeka špičkou smerom dolu. Ak nám po pečení ostali bielky, v chladničke vydržia asi tri dni v uložené v šálke, ktorú zakryjeme mokrou handričkou. Zvyšné žĺtky neoschnú, ak ich na rovnakú dobu zalejeme v poháriku trochou oleja alebo mlieka.
  • Plody ovocia a zeleninu skladujeme v špeciálnych zásuvkách vybrané z vreciek a plastových obalov. Banány do chladničky nepatria, lebo im nízka teplota škodí. A v chladničke neuskladňujeme ani zemiaky, tie dáme do komory alebo inej suchej a chladnej miestnosti. Niektoré druhy chladením strácajú svoju kvalitu ako exotické ovocie, rajčiaky, uhorky a fazuľové struky. A nezrelé plody treba radšej nechať dozrieť pri izbovej teplote.
  • Chladničke nemá byť poloprázdna, pretože pri otvorení sa dostane dovnútra veľa teplého vzduchu a na vyrovnanie správnej teploty sa minie o to viac energie. Správne nie je ani príliš preplňovať priestor a poličky, vtedy vzduch necirkuluje dostatočne a teplota na jednotlivých poličkách nie je vyvážená.

 

redakcia doma a Rada, FOTO: IKEA

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu