17.07.2018 08:29

Lečové leto

Varenie – Príprava jedál

 

Rajčiaky a papriky v záhrade alebo vo fóliovníku postupne dozrievajú alebo sa nám už aj kopia v komore, je preto správny čas na lečo. Jednoduchý recept si osvojili mnohé rodiny a v niektorých platí za obľúbenú letnú večeru.

Lečo je typickým jedlom maďarskej kuchyne. Je to logické, ak si uvedomíme, že Maďari patria k známym pestovateľom kvalitnej zeleniny. Originálne lečo je veľmi korenené a ostré, nechýba v ňom pálivá paprika. Staromaďarské lečo dokonca obsahovalo aj proso, dôvodom bola asi väčšia šanca sa z neho zasýtiť. Základ najpoužívanejších receptúr tvoria hlavne pokrájané papriky a rajčiaky i cibuľa, pridáva sa slanina alebo klobása a napokon vajce celú zmes spojí a trochu zjemní. Ak chceme pripraviť skutočne chutné a pravé lečo, tak treba dodržať pár zásad.

  • použijeme široký a nižší hrniec
  • cibuľu, papriky i rajčiaky očistíme a nakrájame na väčšie kúsky
  • najprv opražíme cibuľu a po 4 minútach pridáme nakrájanú klobásu
  • nasledujú papriky, ktoré však dusíme bez pokrievky, aby sa voda vyparovala
  • posledné pridáme rajčiaky a lečo dusíme ešte asi 15 minút a tiež bez pokrievky, zbytočná voda sa musí vypariť, inak by bolo lečo riedke a vodnaté
  • za stáleho miešania pridáme dva až tri dobre rozšľahané vajcia (podľa množstva leča) a povaríme, kým vajcia nezhustnú
  • napokon lečo dochutíme koreninami

 

Aj do zásoby

Ak si chceme urobiť zásoby na chladnejšie mesiace, aby sme si aj so snehom za oknom mohli vychutnať arómu teplých mesiacov na tanieri, pripravme si prostý recept na zavárané lečo, ktoré v tomto prípade nevaríme. Potrebujeme asi 6 kg paprík a 4 kg rajčiakov, ktoré očistíme, pokrájame a nasolíme. Riadne premiešané ich necháme 12 hodín odpočívať. Zmes potom naporciujeme do zaváracích pohárov a navrch dáme lyžičku oleja. Zatvoríme a sterilizujeme a napokon poháre otočíme do vyhladnutia hore dnom. Z tohto polotovaru si aj v zime môžeme urobiť lečo s príchuťou leta.

 

Viete, že ....

  • ... do leča sa niekde pridáva pre zjemnenie kyslá a sladká smotana?
  • ... niektorí gurmáni ho vylepšujú čerstvými hubami?
  • ... na naše lečo sa podobá talianska peperonata i mexické jedlo, kde okrem paprík a rajčiakov nechýba ani fazuľa?
  • ... toto jedlo je motiváciou pre organizovanie festivalov leča v rôznych mestách i obciach (Hurbanovo, Veľké Kapušany) a ich súčasťou sú aj súťaže o najchutnejšie lečo?

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu