13.02.2018 15:28

Kupujeme granátové jablko

Varenie - Rady z kuchyne

 

Niektoré exotické druhy ovocia nás trochu odrádzajú. Občas je problematické sa prepracovať cez nedobytnú šupku k dužine a tak v obchode siahneme po nekomplikovaných hruškách, hrozne či banánoch. Pre podobné dôvody obchádzame aj granátové jablko. Škoda, lebo takto prichádzame o množstvo látok užitočných pre naše zdravie, najmä srdca, mozgu, ciev a vylučovacieho systému.

Možno postačí pár tipov na správny nákup a skladovanie a najbližšie si zo supermarketu donesieme pár plodov s pevnou šupkou oranžovo-červenej farby.

KUPUJEME – zásadne plody s pevnou, hladkou a lesklou, ale nie suchou, šupkou bez preliačenín, ktoré môžu byť príznakom hnilobného procesu vnútri. Farba nie je dobrým semaforom, pretože napríklad šupka granátových jabĺk vypestovaných v Španielsku, nemá veľmi príťažlivý vzhľad, v skutočnosti plody obsahujú šťavnaté zrniečka.

SKLADUJEME – v chladničke, kde vydržia i niekoľko týždňov. Vytvorí sa síce hrubšia kožovitá šupka, ktorá sa ťažšie odstraňuje, ale zrniečka ostanú šťavnaté.

KONZUMUJEME – ako súčasť ovocných či zmrzlinových pohárov a dezertov, ale osviežujúce zrniečka sa hodia aj zeleninovým šalátom, nátierkam, k rybe, hydine a grilovanému mäsu.

PIJEME – šťavu zo zrniečok čistú alebo pridanú do džúsov a kokteilov, z jedného väčšieho granátového jablka získame asi pol litra chutného prírodného nápoja. Získame ho tak, že plod najprv nahrejeme a potom pováľame, pričom vytvárame rukou tlak a napokon cez narezané miesto otvor pri kalichu šťavu do pohára vytlačíme.

Možnosti pre otvorenie plodu:

  • Šupku nožom odstránime, jednotlivé časti vnútra rozdelíme a zrniečka ručne vylupujeme z bielej dužiny do misky.
  • Granátové jablko rozkrojíme a zrniečka vyberáme postupne lyžičkou.
  • Plod prekrojíme pozdĺžne, polovicu vezmeme prekrojenou stranou smerom dolu do dlane, respektíve medzi prsty a v polohe nad väčšou miskou klepeme vareškou na šupku  granátového jablka, kým sa zrniečka neuvoľnia a nezačnú pomedzi prsty postupne vypadávať. Podobne môžeme vybúchať semená aj z jablka rozkrojeného na menšie časti.
  • Odrežeme vršok granátového jablka a šupku narežeme na mesiačiky na vydutých častiach, po otvorení sa pekne rozloží na jednotlivé zoskupenia zrniečok.
  • Ak sa nechceme trápiť s odlupovaním vnútornej bielej šupky a dužiny, môžeme si pomôcť väčšiu miskou s vodou. Ošúpané granátové jablko vložíme do vody a postupne odstraňujeme biele šupinky, ktoré ostanú plávať na hladine, zatiaľ čo zrniečka padnú na dno. Potom stačí sitkom odstrániť šupky a granátové zrniečka precediť.    

Poznámka:

Toto ovocie je výbornou prevenciou pred rakovinou, artritídou kĺbov a zápalom. Zlepšuje trávenie, poskytuje úľavu pri črevnom katare, nadúvaní či žalúdočnom vrede, regeneruje tiež krv a podporuje činnosť pečene a obličiek. A môžu si ho dovoliť aj diabetici, pretože nezvyšuje množstvo cukru v krvi.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu