12.03.2016 15:50

Kraslice z komory

Varenie – Rady z kuchyne

 

Kto by si nepamätal to obdobie malej sviatočnej eufórie, keď menšie školáčky i väčšie  dievčatá spolu s mamou či starou mamou ozdobovali vajíčka pre svojich kúpačov. Väčšinou sa siahalo po prirodzených zdrojoch komory, ktorá poskytla množstvo inšpirácií na zaujímavé dekorovanie kraslíc. K amatérskym klasikám patrilo najmä vyškrabovanie ornamentov a kvietkov do škrupinky zafarbenej vodou z uvarených cibuľových šupiek. Sú však aj iné možnosti farbenia okrem tehlovo-červeného variantu.

 

Základný postup je rovnaký a veľmi jednoduchý. Do menšieho hrnca dáme zvariť vodu s trochou octu, soli a rasce, potom pridávame rôzne materiály, ktoré rozhodnú o farebnosti vajíčok.

  • šafran – bledožltá
  • kurkuma čiže indický šafran - žltá
  • kocka mrazeného špenátu – zelená
  • väčšie množstvo cibuľových šupiek – hnedá
  • cvikla alebo šťava z červenej repy – červená
  • čučoriedky (mrazené či kompót) - bledofialová
  • pokrájaná červená kapusta – modrá
  • nasekaná petržlenová vňať – svieža zelená
  • postrúhaná mrkva - oranžová

 

 

Červené kraslice získame aj namočením v 1 litri červeného vína, stačí aj lacnejšie konzumné. A možnosťou sú aj potravinárske farbivá, ak ich máme doma. Aby sa zvyšky potravín nelepili na škrupinu, vajce zabalíme do vyradenej silónovej podkolienky či ponožky a upevníme ju na konci gumičkou. Ak chceme docieliť efektné vzory, na škrupinu ešte predtým priložíme malé lístočky z rastlín alebo steblá trávy, prípadne vystrihneme pár motívov z papiera. V zafarbenom náleve majú vajíčka pobudnúť niekoľko hodín, najlepšie celú noc, aby absorbovali čo najviac farby. Po vybraní ich osušíme a pretrieme masťou, olejom alebo kožkou zo slaniny, aby sa pekne leskli.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu