04.02.2016 11:09

Kaviár ocení labužník

Varenie – Potraviny

 

Aj keď sa mnohým s pojmom kaviár vybaví nezabudnuteľná herecká etuda Petra Sellersa vo filme Večierok, pozícia tejto potraviny v zozname luxusných pochúťok tým určite neklesne. Možno niektorí kaviár odmietajú pre nedostatok sympatií k akýmkoľvek rybacím pokrmom, ale ostatní dokážu jedinečnosť jeho chuti oceniť.

 

Za kaviár môžeme vďačiť starým Peržanom, ktorí sa živili rybolovom a ako prví zistili, že ikry z jesetera sú veľmi chutné a navyše sú aj bohatým zdrojom energie. Obsahujú totiž množstvo vitamínov a minerálov, najmä draslík, fosfor, jód, železo, meď a selén a tiež bielkoviny, rybí tuk a polonenasýtené mastné kyseliny. Výnimočný je však tiež cenou, ktorú určuje aj náročnosť, s akou sa táto lahôdka získava. Nejde len o lov rýb a odber ikier, ale aj o ich spracovanie. Kým sa dostanú do obchodu vkusne zabalené v efektných konzervách alebo sklenených nádobách, treba ich spracovať – musia byť istú dobu uložené a správne nasolené. Dnes sa jeseter  loví v Kaspickom a v Čiernom mori a najznámejšími producentmi kaviáru je Rusko a Irán.

 

Ako ho konzumovať

Kaviár sa neodporúča pokvapkať hojne citrónovou šťavou, ktorá jeho typickú chuť likviduje. Aj iné výrazné potraviny ju potláčajú, preto najlepšie je konzumovať kaviár veľmi jednoducho servírovaný. Stačí kúsok chleba alebo pečiva natretý maslom. Rusi ho zvyknú jesť s blinami čiže lievančekmi z riedkeho kysnutého cesta s vrstvou masla i poliaty kyslou smotanou. Na druhej strane jeho výrazný šmak motivuje k príprave delikates studenej kuchyne, tam potrebujeme len malé množstvo pre dochutenie. Ponúkajú sa rôzne kombinácie v aspiku alebo obložené chlebíčky. A kaviár dokáže dať aj poslednú, ale dôležitú bodku teplému pokrmu z mäsa. Má sa vraj zapíjať najmä šampanským, ale chutí po ňom aj kalíštek vychladenej vodky.  

 

Druhy kaviáru

  • Pravý kaviár je najčastejšie čierny, má jemnú chuť a jeho zdrojom sú jeseterové ryby. Jeho kvalitu určuje aj veľkosť ikier. K najkvalitnejším patrí striebristo-sivý kaviár, za 100 g zaplatíte asi 600 eur. A najdrahším je biely kaviár z belugy, ktorého rovnaké množstvo stojí štyrikrát viac. Táto ryba patrí k najväčším jeseterom, môže dorásť až do dĺžky 6 metrov a vážiť tonu, preto aj jej ikry sú nadmerne veľké.
  • Nepravý kaviár je tiež veľmi lahodný, ale je pripravený z ikier iných rýb, ako je losos, tuniak alebo kapor. Zvyčajne má oranžovú alebo červenú farbu a je cenovo prístupnejší.

 

Poznámka:

Kaviár nikdy nezamrazujme, najlepšia je chladnička. Pred konzumáciou ho treba vybrať z chladu o niečo skôr, aby sa jeho chuť a aróma správne rozvinula. Pretože kaviár je chúlostivá potravina, naberať by sme ho mali drevenou alebo kvalitnou antikorovou lyžičkou. Nikdy nie striebornou.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu