01.09.2016 14:55

Hrozno sa hodí na rýchle pohostenie

Varenie – Príprava jedál

 

Hrozno si v tomto ročnom období doprajeme radi a často. Niekomu postačí opláchnuť strapec a pochutnávať si na sladkých bobuliach. Tie sa však dajú konzumovať aj v kombinácii s inými potravinami.

 

  • K najobľúbenejším patrí zostava hrozna a syru. Ak k tejto dvojici pridáme olivy, práve sme sa priblížili k štýlu stravovania starých Grékov. A keď ešte pridáme na tanier pár kúskov bagety, máme na stole pravé francúzske raňajky. Vráťme sa však k základnému duetu.
  • K hroznu sú zo syrov najvhodnejšie tvrdé, napríklad čedar. Nakrájaný na plátky ho naaranžujme spolu s odtrhnutými bobuľkami hrozna a dajme si ho pri sledovaní filmu namiesto nezdravých slaných chipsov.
  • Výborný je aj rokfort, z ktorého si urobíme jednohubky. Na kocky tohto aromatického druhu syra uložíme väčšiu bobuľu a ešte polovicu vlašského orecha a všetko zafixujeme špáradlom. Tieto ingrediencie sú výborné aj na prípravu šalátu. Orechy však treba posekať na menšie kúsky a syr nahrubo nastrúhať.
  • Iný ovocný šalát vyžaduje dlhšiu prípravu. Potrebujeme väčšie bobule hrozna, ktoré rozpolíme a zbavíme kôstok, opražené lieskové orechy, na kocky nakrájaný syr (Gouda alebo Niva) a plátky jablkovej dužiny. Všetky ingrediencie premiešame a zalejeme marinádou s medu, z ovocného octu, soli, mletého čierneho korenia a oleja.
  • Ďalšia alternatíva je tiež zaujímavá. Do misky dáme na prúžky pokrájaný ľadový šalát, na plátky pokrájané paradajky a rozpolené bobule hrozna a napokon zamiešame šľahačku, ktorú sme ochutili korením, soľou, trochou cukru a citrónovou šťavou.
  • Máte chuť na teplú večeru? Ponúka sa hrianka s hroznom. Toastový alebo sendvičový chlieb opečieme v hriankovači, natrieme zmäknutou Nivou a navrch uložíme pár plátkov reďkovky a menšie bobule hrozna. Väčšie prerežeme na polovicu. Je to zároveň rýchle, chutné a ľahké pohostenie k vínu.
  • K jednoduchým, ale efektným inšpiráciám patrí hroznový špíz. Na drevenú alebo plastovú špajdľu napichujeme striedavo kúsok parenice alebo oštiepku a bobuľu tmavého či bieleho hrozna.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu