17.09.2016 17:10

Čo s úrodou zo záhradky

Varenie – Skladovanie

 

Množstvo energie, ktorú investujeme do práce na záhrade, musíme na konci sezóny dotiahnuť do konca. Vypestovanú zeleninu či ovocie treba správne uskladniť, aby nevyšla v priebehu nasledujúcich mesiacov navnivoč.

 

  • Koreňové druhy zeleniny ako mrkvu, paštrnák, zeler, chren a cviklu zbavíme listov a vňatí a uložíme do debien s pieskom tak, aby trčala len hlavička. V prípade petržlenu kúsok vňate ponecháme.
  • Kapustové druhy a čakanku je dobré umiestniť do vrstvy piesku na podlahe v komore alebo hlávky (každú osve) zabalíme do novinového papiera, takto zabránime vysychaniu. Hlávková, čínska a ružičková kapusta i pór znesú väčšiu zimy, preto ich necháme v zemi až po prvé mrazíky.
  • Zemiaky nekladieme priamo na zem, mali by byť vetrané aj odspodu, treba ich vysypať do plastovej alebo drevenej prepravky. Potrebujú chladnejšie a vlhké prostredie s teplotou 6 až 8°C, ideálna je pivnica. Pri vyššej teplote sladnú a začne v nich skoro prebiehať hnilobný proces alebo musíme riešiť nepríjemný problém klíčenia zemiakových hľúz, kedy sa v nich vytvára jedovatá látka solanín.
  • Papriku a rajčiaky uložíme ďalej od ostatných druhov zeleniny a ovocia, pretože podporujú ich dozrievanie a najmä kapustová a listová zelenina v ich blízkosti rýchlo vädne. Ale ani kombinácia koreňovej zeleniny a jabĺk či hrušiek nie je múdra, niektoré odrody ovocia môžu zhorknúť.
  • Zazimovať z ovocia sa dajú len hrušky a jablká, ktoré poukladáme na drevené rošty alebo na police. Pri ukladaní zachováme dostatočné medzery, v tesnej blízkosti by mohli hniť. Hrušky, ktoré začnú mäknúť, prenesieme do misky v kuchyni, kde za pár dní dozrejú na konzumáciu. Ostatné druhy ovocia spracujeme na kompóty, džemy a sirupy alebo ich zamrazíme či nakrájané usušíme.
  • Orechy potrebujú teplo, môžu byť uložené aj v kuchyni.
  • Cibuľa a cesnak neznášajú vlhkosť, potrebujú suché a teplejšie prostredie. Najlepšie je zviazať ich do vrkočov a zavesiť v komore, aby sa plody dobre vetrali.

Poznámka:

Pri zbere oddelíme plody, ktoré sú znehodnotené, očistíme ich a hneď spracujeme, odkladáme len zdravé kusy. Zásoby v komore však treba aj neskôr pravidelne kontrolovať, aby sme napokon o ne neprišli. Ak sa niektoré plody znehodnotia, treba ich odstrániť, aby nenainfikovali hnilobou zvyšok úrody. Niektorí puntičkári si dajú tú robotu a zabalia každé jablko alebo rajčiak do kúska novín alebo iného papiera.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu