24.06.2016 08:19

Čo s úrodou čerešní

Varenie – Skladovanie

 

Čerešne dnes nepatria k najlacnejším druhom ovocia, preto si dobre rozmyslíme, či ich skonzumujeme čerstvé alebo ich použijeme na prípravu džemu. No ak má niekto v záhrade pár čerešňových stromov, môže si zháňať recepty na uskladnenie obľúbených letných plodov aj na zimné mesiace. Neuškodí preto zopár tipov, aby sme nepokazili zaváraninu či marmeládu.

Čerešňový džem

Čerešne zbavíme kôstok a stopiek. Prelisovanú polovicu množstva varíme v širšej rajnice a potom pridáme cukor (800 g na 2 kg čerešní). Keď sa roztopí, pridáme druhú polovicu čerešní a varíme za stáleho miešania, kým masa nezačne rôsolovatieť. Ešte horúci džem nalejeme do pripravených pohárov a hneď uzavrieme.

 

Čerešňová marmeláda

Očistené a vykôstkované čerešne pomelieme na mäsovom mlynčeku a v rajnici ich pomaly varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Potom prisypeme cukor (700 g na 2 kg čerešní) a ešte povaríme. Hustú horúcu marmeládu dáme do pohárov a uzavrieme až po vychladnutí.

Čerešňový kompót

Odstopkované čerešne dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Vodu (1,5 l) zvaríme s cukrom (600g na 3 kg čerešní) a necháme vychladnúť. Čerešne poukladáme do pohárov a zalejeme cukrovým nálevom. Uzavrieme a sterilizujeme v špeciálnom hrnci 8 minút pri bode varu, kde ich necháme potom aj vychladnúť. Môžeme si však zavariť aj čerešne vo vlastnej šťave. Tvrdé, ale zrelé plody odstopkujme a umyjeme a odkvapkané ich dáme do pohárikov, pričom ich postupne presýpame vo viacerých vrstvách trochou cukru (100 g na 700 g čerešní). Pri sterilizácii postupujeme rovnako ako pri klasickej zaváranine.

 

Čerešňová pasta

Umyté a odkôstkované čerešne pomelieme na mäsovom mlynčeku a uvaríme v širšom hrnci za stáleho miešania do zhustnutia. Potom pridáme kryštálový cukor (800 g na 2 kg čerešňovej kaše - treba si odvážiť najprv prázdny hrniec a potom aj naplnený uvarenou čerešňovou kašou a rozdiel nám určí množstvo cukru). Kašu spolu s cukrom varíme, kým úplne nezhustne. Pastu potom natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie v hrúbke 2 cm a v mierne vyhriatej rúre necháme sušiť. Zaschnutú pastu bez papiera stočíme do valčeka a uzatvoríme v zaváracom pohári. Môžeme ju používať nakrájanú namiesto kandizovaného alebo sušeného ovocia pri pečení múčnikov.

 

Sušené čerešne

Zrelé a zároveň tvrdé plody zbavíme stopiek, umyjeme a poutierame papierovou utierkou. Potom ich uložíme na plech vystlaný bielym papierom a necháme sušiť na slnečnom mieste. Z polo vysušených čerešní povyberáme kôstky a  necháme ich dosušiť na slnku. Usušené plody uložíme do vhodnej nádoby a používame pri pečení koláčov podobne ako hrozienka.

Čerešňový sirup

Odstopkované čerešne pomliaždime a necháme kvasiť asi dva dni a napokon ich prelisujeme. Získanú šťavu necháme stáť, kým sa usadí kal. Šťavu potom precedíme cez čisté plátno a v hrnci ju necháme zovrieť. Potom za stáleho miešania prisypeme kryštálový cukor (1,5 kg na 1 l šťavy) a keď sa úplne roztopí, pridáme kyselinu citrónovú (25 g). Zvrchu pozbierame penu a sirup nalejeme do fliaš, ktoré uzatvorené odložíme na chladné miesto.

 

Zaujímavý tip:

Z čerešňovej pasty sa dá urobiť aj chutná a zdravá maškrta. Po uvarení s cukrom ju zmiešame s nasekanými orechmi podľa vlastného výberu a po kúskoch vtlačíme do malých formičiek vymastených tukom. Porcie necháme vysušiť v mierne teplej rúre, vyberieme z formičky a obalíme v jemnom kryštálovom cukre.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu