10.04.2017 16:28

Čo o vajíčku možno neviete

Varenie – Potraviny

 

K sviatkom jari patria už tradične vajcia. Potravina, ktorú nikdy nechýba v chladničke a ktorú takmer denne používame na varenie či priamu konzumáciu. Viete, čo vajce vlastne obsahuje, koľko váži a koľko ich asi ročne každý skonzumuje?

Jedno vajce ...

  • ... obsahuje vitamíny B1, B2, B6 a D, lecitín a minerály ako jód, selén, fosfor, kalcium a železo, preto je prospešné pre činnosť srdca, pre svaly i nervový systém a mozgovú aktivitu, činnosť pankreasu a pečene, krvný tlak, tvorbu červených krviniek, zdravú kožu i oči a dobré trávenie.
  • ... má 60 kalórií, čo nie je veľa, ak zvážime fakt, ako dokáže zasýtiť, no vajíčkovú diétu si môže dovoliť len ten, kto má úplne zdravý žlčník.

 

Vedeli ste, že...

  • ... každý z nás ročne skonzumuje viac ako 200 vajec?
  • ... každá sliepka znesie denne 1 a 4 vajcia?
  • ... najväčšie slepačie vajce malo 169 g, čo je trikrát viac ako bežná veľkosť?
  • ... najmenšie vajcia z vtákov majú kolibríky o hmotnosti 0, 25 g a najväčšie sú pštrosie, ktoré vážia od 750 do 1600 g?
  • ... nie je rozdiel v kvalite vajca v bielej či hnedej škrupine, pretože farba závisí od druhu nosníc?
  • ... vajcia treba uskladňovať v chladničke špicatým koncom smerom dolu?
  • ... ich môžete aj mraziť, ale iba vyšľahané alebo oddelené bielky a žĺtka?

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu