18.09.2018 19:46

Čo by v kuchyni nemalo chýbať

Varenie -  Rady z kuchyne

 

Ak nám na obed nestačí praženica z vajíčok a na večeru maslový chlieb, potrebujeme sa vybaviť všetkými základnými kuchynskými pomôckami, ktoré nám spracovanie potravín a ich tepelnú úpravu uľahčia.

V súvislosti so samotným riadom na varenie je dôležitý materiál, z ktorého je vyrobený. Najlepšou voľbou sú pomôcky z nehrdzavejúcej ocele, pretože majú dlhú životnosť a sú vhodné aj do umývačky riadu. Takto umývať však nemôžeme riady s teflónovou úpravou, na druhej strane sú prínosom z hľadiska zdravej výživy a jedlo sa na nich nepripaľuje. Aj pri kúpe ostatných pomôcok zohľadňujeme praktickosť. Čo teda patrí k základnému vybaveniu kuchyne?

  • súprava hrncov aj s pokrievkami vo veľkosti od 1 do 5 litrov
  • menší kastról s držadlom na rozpúšťanie tuku či roztápanie čokolády
  • hrniec na varenie cestovín (skladá sa z dvoch častí)
  • tlakový hrniec na zdravšiu a rýchlejšiu prípravu jedál z mäsa a zeleniny
  • teflónová panvica na palacinky a omelety
  • teflónová panvica na lievance a volské oká
  • 2 teflónové panvice rôznych veľkostí na prípravu minútok z mäsa
  • hlbšia panvica s pokrievkou na dusenie mäsa a zeleniny

  • wok panvica aj s pokrievkou na prípravu rizota, soté a čínskych jedál
  • 1 väčšia a 1 menšia zapekacia misa z ohňovzdorného materiálu
  • 1 veľký a 1 malý pekáč na pečenie mäsa a zeleniny
  • 2 plechy na pečenie keksov
  • formy na pečenie múčnikov (bábovka, biskupský chlebík, torta, mafiny)
  • misy rôznych veľkostí (na prípravu cesta, zeleninového šalátu, miešanie vajec)
  • 1 hrubšia doska na krájanie surového mäsa
  • 1 veľká doska na krájanie zemiakov, zeleniny, údenín a chleba
  • 1 menšia doska na krájanie cibule a cesnaku
  • lopárik s rukoväťou na hádzanie halušiek
  • plastové varechy a naberačky rôznych veľkostí
  • nože (2 na čistenie zeleniny a ovocia, 1 vrúbkovaný na chlieb, 1 veľký na mäso a hydinu, 1 dlhý na krájanie plátkov, 1 s oválnym hrotom na torty a korpusy, 1 na syr)
  • okrúhly nôž na pizu a na cesto
  • brúska na nože
  • tĺčik na mäso
  • vidlička a kliešte na obracanie opekaných alebo vyprážaných jedál
  • strúhadlá (1 veľké na zemiaky a zeleninu, 1 menšie na muškátový orech a syr)
  • škrabky na zeleninu a zemiaky
  • metlička na sneh (použiteľná aj na vymiešanie palacinkového cesta alebo doma pripravenej čokolády)
  • odmerka (s hodnotami pre tekuté i pevné ingrediencie)
  • lievik

  • valček na cesto
  • ostronôžka na ozdobné rezanie cesta pred pečením
  • sito na múku
  • cedidlá (1 široké na cestoviny a zeleninu, 1 veľké a hlboké na vývary, 1 malé na sypaný čaj)
  • otvárače na konzervy a pivové fľaše, vývrtka
  • plastové štetce, 1 na potieranie mäsa počas opekania, 1 na potretie múčnikov pred pečením
  • lis na cesnak
  • krájač na vajíčka
  • luskáčik na orechy
  • kuchynské váhy
  • rýchlovarná kanvica
  • kuchynský robot na sekanie, šľahanie, miesenie, mletie i strúhanie
  • pohotovostný ručný mixér
  • hriankovač

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu