28.08.2018 09:35

Chlieb či šunka pod stanom

Varenie – Skladovanie

 

Informácie určené všetkým milovníkom dovolenky v prírode. Pretože by mali vedieť, ako sa vhodne stravovať bez rizika nákazy. Nie všetci letia za oddychom k moru, mnohí uprednostnia pobyt pri jazere či v peknom lesnom prostredí. Kde si navyše rozložia stan. Bez luxusu osprchovať sa v kúpeľni alebo si jedlo odložiť do chladničky. Aj keď doterajší priebeh počasia s množstvom búrok a lejakov podobným aktivitám veľmi neprial, možno bude august pre podobný spôsob relaxu ako stvorený.

Konzumácia pokazených potravín má tradičné následky - problémy s tráviacim traktom. Pokazený žalúdok, bolesti brucha a urputné hnačky asi nie sú pekným záverom zaslúženej dovolenky. A keďže pri stanovaní zvykneme reštaurácie obchádzať a spoliehame sa skôr na vlastné zásoby a gastronomické schopnosti, mali by sme vedieť, aké druhy potravín nám vydržia aspoň zopár dní bez ujmy aj v poľných podmienkach.

 

  • Chlieb je základom, niekedy postačí aj krajec na zasýtenie, v krajnosti si ho môžeme opiecť na hrianku nad ohníkom. Navyše ho konzumujeme s väčšinou pokrmov pripravených v prírode. Najpraktickejší je porciovaný a balený.
  • Zobrať si môžeme aj vrecko zemiakov, ktoré si v prvých večeroch upečieme v pahrebe.

  • Nezabudnime na škatuľu ovsených vločiek s hrozienkami a orechmi alebo iné obľúbené cereálie, ktoré zmiešané v miske s čajom alebo trvanlivým mliekom môže byť výbornými raňajkami aj ako slušný zdroj energie pre predpoludňajšie aktivity. Navyše, sú nenáročné na prípravu.
  • Rýchlym zasýtením a dobrým zdrojom energie sú aj rôzne keksy a sušienky.
  • Bez mäsovej chuti to mnohí nevydržia. Saláma či šunka však vydržia bez chladenia len pár hodín, lepšie sú kvalitné suché salámy a klobásy, ale zásadne vákuovo balené.
  • Výnimočne sa v tomto týždni či dvoch môžeme spoľahnúť aj na konzervy hotových jedál, paštét a rýb.
  • Ak si nevieme predstaviť život bez mlieka ani na pár dní, vezmeme si trvanlivé, ale po otvorení ho treba vypiť či použiť pri príprave jedál v ten istý deň. Na zásoby jogurtov a iných mliečnych výrobkov zabudnime, deficit dobehneme po návrate domov. Rovnako na tavené syry, bezpečný je len tvrdý s vysokým obsahom sušiny.
  • V prípade neudržateľnej chuti na teplú polievku, môžeme skúsiť dehydratované výrobky, no len tie bez glutamanu a chemických konzervantov, najmä, ak stanujeme s deťmi.

Nezabúdajme na pitný režim

Najlepšie je sa preto pri podobnom výlete zásobiť dostatočným množstvom nesýtenej alebo len jemne perlivej minerálnej vody. Silne perlivá môže provokovať tvorbu plynov. Sladené nápoje vo fľaši sa zvyknú po otvorení v horúčave zase rýchlo pokaziť alebo stratiť svoje typické chuťové vlastnosti. Najjednoduchšie je zistiť miestny zdroj pitnej vody a zobrať si so sebou ovocné sirupy alebo džúsy či iné nápoje v prášku, ktoré ani nezaberú veľa miesta.

Dobrá rada nad zlato:

Ak sa vyberiete na romantickú dovolenku autom, pomocou bude aj termotaška alebo prenosný chladiaci box, ktorý nám vďaka chladiacich vložiek udrží pár dní v kondícii aj citlivejšie potraviny. Alebo si nájdime si miesto nad horským potokom, ktorý je síce na kúpanie skôr trestom ako odmenou, ale môžeme ho využiť ako náhradnú chladničku na chladenie nápojov alebo vákuovo zabalených potravín.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu