23.10.2015 11:54

Cestoviny patria Taliansku

Varenie – Svetové a minulé chute

 

Atmosféru Talianska a jeho kuchyne charakterizuje najlepšie pizza a pasta čiže cestoviny pripravené na stovky spôsobov. Tomuto druhu potravín prišli na chuť už starí Rimania. Zvykli si pripravovať lasagne z rýb, ktoré obložili cestovinami. V nasledujúcich storočiach sa vo viacerých cestopisoch spomínali viaceré miestne špeciality, ktoré si Taliani pripravovali s omáčkami.

Prevratným bolo objavenie lisu na cestoviny, ktoré zažívali v 18. storočí boom. Ich obľúbenosť pomkla k zmenám aj v poľnohospodárstve, roľníci začali pestovať špeciálnu pšenicu pre výrobu tohto polotovaru. Medzníkom bolo aj vynájdenie elektriny, ktorá urýchlila sušenie cestovín nezávisle od klimatických podmienok. V súčasnosti sa vyrábajú rôzne druhy cestovín. Bezvaječné, vaječné, celozrnné, s obsahom kukuričnej, pohánkovej alebo špaldovej múky, s prímesou hrachovej, fazuľovej či zemiakovej múčky, ale i korenín a bylín, a zafarbené na zeleno špenátom, na červeno červenou repou a na žlto kurkumou. Dôležité je však aj rozdelenie podľa veľkosti a tvaru, tieto veličiny rozhodujú aj o spôsobe využitia v kuchyni a štýle varenia.

  • Bucatini sú tenké makaróny.
  • Canelloni sú závitky plnené najmä mäsovou plnkou a zvyknú sa zapekať.
  • Cappelleti majú tvar klobúčikov a používajú sa ako plnené.
  • Cavatappi majú tvar špirály. Sú duté a preto veľmi vhodné k omáčkam.
  • Conchiglie sú cestoviny v tvare mušličky.
  • Coralli sú trubičky, ktoré sa používajú do polievok.
  • Fagotini majú tvar uzlíka a vyrábajú sa v rôznych farbách.
  • Farfalle sú mašličky vhodné k omáčkam, ale aj na zapekanie.
  • Fettucine sú rezance, široké asi 3-5 mm, hodia sa k smotanovej omáčke s hubami.
  • Fusilli majú tvar vretien a často sa podávajú k darom mora.
  • Gnocchi sa vyrábajú zo zemiakového cesta v tvare väčších halušiek.
  • Maccheroni sú duté špagety, u nás známe ako makaróny.
  • Makkaroni sú podobné penne, sú však väčšie a širšie. Podobajú sa našim kolienkam, len na rozdiel od nich sú rovné.
  • Maltagliati sú cestoviny nepravidelného tvaru.
  • Linguine pripomínajú špagety, len sú trochu sploštené.
  • Lasagne sú pláty s rozmermi 2,5x8 cm. Prekladajú sa plnkou, mäsovou alebo zeleninovou a potreté bešamelom sa zapekajú.
  • Pappardelle sú podobné ako fettucine, sú to do klbka stočené rezance široké asi 1 cm. Majú buď hladký alebo zvlnený okraj.
  • Penne sú krátke trúbkovité cestoviny s koncami skosenými do šikma.
  • Ravioli sú plnené cestoviny v tvare štvorca.
  • Rigatoni sú zaoblené rúrky s rovnými koncami a vrúbkovaným povrchom.
  • Rotelle pripomínajú tvarom kolesá na voze a majú niekoľko veľkostí.
  • Spaghettini sú dlhé, tvarom podobné špagátikom a jedia sa s rôznymi omáčkami.
  • Stelline majú tvar hviezdičiek a používajú sa do polievok.
  • Tagliatelle sú široké dlhé rezance stočené do tvaru hniezda. Servírujú sa podobne ako špagety a jedia sa taktiež natáčaním na vidličku.
  • Tortellini majú tvar stočených taštičiek, pripomínajú slimáčikov. Bývajú plnené rôznymi plnkami, napríklad mäsovou či syrovou.
  • Tortelloni sú vlastne veľké tortellini.
  • Vermicelli sú tenké rezančeky.

Poznámka:

Od roku 1998 sa 25. októbra slávi Svetový deň cestovín. Stalo sa tak vďaka iniciatíve Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a zväzov výrobcov cestovín v Európskej únii. Tento deň pripomína tradície talianskej kuchyne a zároveň poukazuje na význam konzumácie cestovín pre ich nutričné hodnoty. Obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu, minerálne látky, ale žiadne tuky a sú ľahko stráviteľné.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu