13.06.2018 09:46

Ako nepokaziť zavárané uhorky

Varenie – Skladovanie

 

Plná taška či košík menších uhoriek a veľké plány na prípravu sladkokyslej prílohy. Tak to začína. A pokračuje kopou energie, ktoré treba vynaložiť pri zaváraní sezónnej zeleniny, ktorá sa uplatní ako príloha k mäsovým alebo zemiakovým jedlám a doplnok studených mís i obložených chlebíkov. No napokon o pár mesiacov môžeme zistiť, že sa niekde stala chyba, pretože obľúbenej pochúťke niečo chýba alebo sa vôbec nedá jesť.

Aby sme si podobné sklamanie ušetrili, mali by sme poznať tie správne triky, aby sme počas jesene a zimy mohli s rozkošou vychutnávať malé chrumkavé uhorčičky v sladkokyslom náleve. To sú dobré rady za všetky drobné:

  • Základom sú dokonalé čisté plody, pretože zvyšky špiny by mohli vyprovokovať neželané procesy v náleve. Pred ručným čistením by preto mali pobudnúť pár hodín v studenej vode a potom ich treba jemnou kefkou precízne zbaviť nečistôt. Tí, ktorým sa podobná aktivita zdá byť zdĺhavá a radi experimentujú, môžu väčšiu várku uhoriek dať do automatickej pračky a doslova ich vyprať pri jemnom pracom programe napríklad pre pleteniny. Žmýkanie je samozrejme nevyhnutné úplne odstaviť.
  • Pre riziko prítomnosti mikróbov a spór je dôležité dôkladne očistiť aj zaváracie poháre, inak by sa mohli v náleve rozmnožiť plesne. Po dobrom umytí (najlepšie v umývačke riadu) ich dajme ešte na plech s vodou zahrievať do rúry pri 100°C asi 15 minút, aby sme zničili všetky mikroorganizmy. Dobre by sme mali umyť aj viečka, ktoré však neutierame, ale ich necháme vyschnúť na utierke.
  • Uhorky určené na zaváranie spracujme čo najrýchlejšie, aby nezačali vädnúť a mäknúť. Vyberáme len sýtozelené zdravé plody. Tie poškodené radšej ošúpme a pokrájané zmiešajme s nahrubo nakrájanou cibuľou. Zaliate nálevom figurovala táto chutná zaváraná kombinácia v slovníku starých mám pod názvom rusle.
  • Pri príprave nálevu používajme zásadne kvalitný ocot, ktorý vznikol procesom kvasenia. Niektoré náhrady za túto potravinu obsahujú synteticky vyrobenú kyselinu octovú, ktorá môže celú prácu pokaziť. Chrumkavé uhorky sviežej zelenej farby by sa mohli zmeniť na mäkkú hmotu šedivého odtieňa.

Výborný tip:

Ak chceme urýchliť zrenie zaváraniny, ktorej sa už nevieme v novej zaváracej sezóne dočkať, pred uložením do pohára ich na niekoľkých miestach prepichnime kovovou ihlicou. Nálev potom rýchlejšie prenikne do dužiny a my ich budeme môcť konzumovať skôr.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu