14.04.2016 20:16

Ako nepokaziť pizzu

Varenie – Príprava jedla

 

Pizza ako typicky talianske jedlo sa už napevno zakomponovala do našich stravovacích zvykov. Niečo na tomto jedle asi bude, keď jeho mierovej invázii podľahol už celý svet. Aj keď pizzerií dokonca aj s donáškou existuje všade dosť, občas neodoláme urobiť si domácu pizzu doma. Ponúkame zopár tipov, aby sa podarila.

 

  • Základom dobrej pizze je cesto. Existujú rôzne receptúry, ale ak máme radi pizzu s tenkým cestom, treba ho urobiť z hladkej múky, droždia a vody. Je dôležité ho dobre vymiesť a potom asi pol hodiny nechať odpočívať. Potom cesto rozdelíme na časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na menší kruh. Z celého cesta však sa môže vyvaľkať väčší obdĺžnik, ktorým vyplníme celé dno plechu. Prípadne ingredienciami pokryjeme jednu polovicu veľkého obdĺžnika a druhou ich prekryjeme. Takto sa robí calzone.
  • Paradajkovú omáčku si nepripravujme z obyčajného pretlaku a už vôbec nie z kečupu. Potrebujeme zavárané krájané rajčiaky v plechovke, ktoré môžeme ešte trochu rozmixovať. Súčasťou základu je aj soľ, bazalka a oregano, ďalšie prísady pridávame podľa konkrétnych receptúr. Ale omáčku si môžeme urobiť aj z čerstvých rajčiakov, ktoré pokrájané podusíme na cibuli a ochutíme.
  • Doba pečenia by nemala presiahnuť 5 až 10 minút, preto by sme mali cesto vyvaľkať na tenko, hrubšia vrstva by vyžadovala dlhšiu dobu pečenia, čo by znehodnocovalo stav doplnkových ingrediencií i okraj pizze.
  • Cesto rozvaľkané na rovnomerný kruh potrieme paradajkovou omáčkou, navrch poukladáme šunku, šampiňóny, olivy alebo iné preferované potraviny a posypeme bazalkou či oreganom a postrúhaným syrom. Jeho význam nepodceňujme. Osvedčil sa najmä eidam, ale skôr tučnejší než výrobky s nižším obsahom tuku.
  • Pri zdobení pizze prílohami to radšej nepreháňame. Výsledkom prajnosti a veľkého množstva rajčiakovej omáčky, údenín alebo nakrájaných rajčiakov môže byť nepodarok namiesto luxusného obeda – pizza bude na okrajoch obhorená, ale v prostriedku mokrá.

  • Najideálnejší na pečenie je okrúhly plech na pizzu vybavený otvormi, cez ktoré sa odparuje prebytočná voda. Ak ho nemáme a používame bežný plech na pečenie, necháme ho suchý a trochu posypeme múkou, nikdy ho nepotierame olejom. Lepšie je potom vystlať ho papierom na pečenie, na ktorý umiestnime pizzu.
  • Ak chceme správne prepečenú a chrumkavú, ale nie spálenú pizzu, do rúry, ktorú nechávame rozohrievať na najvyššom stupni, vložíme aj plech na pečenie. Pizzu pripravujeme na papieri na pečenie a potom ju spolu s ním prenesieme na rozpálený plech. Takto sa bude piecť hneď aj odspodu a teplovzdušný systém zabezpečí tepelnú úpravu vrchnej časti so všetkými ingredienciami vrátane syra.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu