23.12.2012 11:10

Ako jesť správne ryby

Harmónia – Stolovanie a etiketa

 

 

Čas vianočný – na stole by preto nemala chýbať ryba. Budeme si ju najskôr vychutnávať v rodinnom prostredí, kde sa na etiketu veľký dôraz nekladie. Ale možno niekto trávi Štedrý deň v horskom hoteli a konzumácia ryby bude súčasťou slávnostnej večere. A v reštaurácii treba už brať väčší ohľad na bontón.

 

V lepších reštauráciách môžeme požiadať o rozobratie a vykostenie ryby aj čašníka. Ale väčšinou sa musíme spoľahnúť na vlastné sily. Ryba by sa mala jesť špeciálnym príborom. Vidlička je trojzubá a nôž má lopatkovitý tvar. Ak ho nemáme k dispozícii, pomôžeme si dvoma vidličkami. V prípade, že máme na tanieri celú varenú, pečenú alebo grilovanú rybu, napríklad pstruha, najprv ju rozpolíme. Narežeme ju od miesta, kde sú žiabre, až po chvostovú plutvičku. Potom stiahneme z tejto polovice kožu tak, že ju namotávame na nôž. Oddelíme hlavu, vyberieme filet a dáme ho bokom. Nasleduje odstránenie chrbtovej kosti aj s hlavou. Napokon obrátime druhú časť ryby kožou smerom hore, aby sme ju mohli tiež odstrániť. Ak treba, tak sa zbavíme aj viditeľných, väčších kostí z filetov a rybu môžeme začať konzumovať. Opatrne po kúsku preverujeme rybacie mäso, či v ňom nie sú menšie kostičky. Ak na nejakú natrafíme až pri prežúvaní sústa, posunieme ju jazykom k perám a potom na vidličku. Kosti odkladáme na kraj tanieri, prípadne na osobitný tanierik. Nikdy ju nevyberáme z úst rukou.

Opatrnosť sa odporúča aj pri konzumácii rybacej polievky, do ktorej by síce kuchár mal vkladať čisté kúsky rybieho mäsa, ale nepovšimnutá kosť môže napokon skončiť práve v našej miske a napokon aj v hrdle.

 

Poznámka:

Ak degustujete miestnu špecialitu v Hong Kongu alebo v niektorej z južných oblastí Číny, rybu na tanieri nikdy neobracajme. Číňania sú poverčiví a veria, že tento úkon prináša smolu a otočením ryby privoláme prevrátenie rybárovej bárky na mori.

 

Ako si pomôcť, keď sa nám "pošťastí" úraz s rybacou kosťou v hrdle, sa dočítate v článku Keď kosť pokazí Vianoce.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu