05.02.2019 15:52

Aby sa zemiakové pyré vydarilo

Varenie – Príprava jedál

 

Zemiaková kaša, to predsa nemôže byť problém pripraviť, povie si každý. Tento pokrm nepatrí skutočne k náročným receptúram. No, ak chceme konzumovať naozaj chutné pyré, orientujme sa radšej podľa rád skúsených.

V prvom rade si kúpme múčne odrody zemiakov, šalátové ružiaky by nám proces premeny na kompaktnú jemnú kašu skomplikovali. Variť ich treba v čo najmenšom množstve vody, ktorú potom pre koncentrovaný obsah živín použijeme na prípravu polievky alebo omáčky.

 

Jeden zaručene osvedčený recept:

  • Ošúpané a rozštvrtené zemiaky zalejeme teplou vodou, necháme zovrieť a potom ešte asi 20 minút varíme pri strednej teplote.
  • Jednu cibuľu si pokrájame na rezančeky a opražíme do hneda na roztopenom masle.
  • Uvarené zemiaky scedíme a po minúte odparovania ich popučíme.
  • Prilejeme horúce mlieko (na ¾ kilogramu 200 ml), trochu scedenej vody i lyžičku soli a dobre metličkou vyšľaháme.
  • Napokon pridáme trochu postrúhaného muškátového orieška a zliaty tuk z vypraženej cibuľky a dobre premiešame.
  • Pyré podávame posypané opraženou cibuľkou.

Pyré môžeme aj dochutiť...

  • ... cesnakom (niekoľko očistených strúčikov uvaríme spolu so zemiakmi, s ktorými ich aj prelisujeme)
  • ... feniklom (rovnako uvaríme so zemiakmi - 1 stredne veľká cibuľka na 4 zemiaky)
  • ... zelerom (so zemiakmi uvaríme ošúpaný a pokrájaný zeler – asi polovička z množstva zemiakových hľúz)

 

SUPERTIP:

Ani vy nemáte radi studené pyré? V tom prípade treba uvarené zemiaky spracovať ešte za horúca. A ostatné ingrediencie nedávame rovno z chladničky, ale klimatizované, prípadne prihriate (napríklad mlieko). Môžeme však použiť fintu, vďaka ktorej bude zemiakové pyré nielen horúce, ako sa na prílohu k obedu patrí, ale aj pekne nadýchané. Hrniec, v ktorom ho šľaháme, nemáme položený na doske na kuchynskej linke, ale na sporáku umiestnený na hrnci, v ktorom vrie voda. Para zohrievajúca vrchný hrniec odspodu, zlepší konzistenciu zemiakovej kaše.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu