AKTUÁLNE: V tomto období sa hubám naozaj darí, je ich ako po daždi. Najlepšie úlovky majú najmä tí, ktorí pokračujú v tradíciách hubárčenia. Prečo však venovať toľko času utajeným obyvateľom lesa? Dôvodom sú ich gastronomické prednosti a tiež liečiteľské. Treba s nimi však správne manipulovať a tiež si dávať pozor, aké druhy si kladieme na tanier, aby sme sa nepriotrávili. A uskladniť podľa osvedčených receptov.


Vybrali sme pre vás



Najnovšie sme pripravili

Atopická dermatitída nie je vyliečiteľná, ale dá sa liečiť

Atopická dermatitída nie je vyliečiteľná, ale dá sa liečiť

Zdravie a krása – K vitalite a zdraviu   Stále viac Slovákov má diagnostikovaný kožný problém atopická dermatitída. Toto ochorenie sa nedá vyliečiť, ale pri dobrej liečebnej disciplíne...

Viac

—————

Inšpiratívne cyklistické preteky pre diabetikov

Inšpiratívne cyklistické preteky pre diabetikov

Aktuality   „Sme diapozitívni, ale dokážeme všetko, keď máme diabetes pod kontrolou!“, odkazujú členovia tímu cyklistov s diagnózou cukrovky, ktorí sa po prvý raz zúčastnia pretekov...

Viac

—————


Nasušené vitamíny zo záhradky

Sezóna čerstvých plodov pomaly končí. Najvyšší čas zachovať si vitamíny aj na zimné mesiace. Jedným zo spôsobov je sušenie. Vieme, ako správne spracovať na sušenie papriku, cibuľu či iné druhy zeleniny? A skúšali sme pripraviť sušenú verziu marhúľ alebo jabĺk? Oplatí sa, pretože vďaka konzumácii štiepok z jabĺčok budeme zdravší.



VARENIE

  


ČO NAKÚPIŤ, ČO UVARIŤ

Cuketa plnená hubami

Originálna chuť hríbov nesklame. Chutia v polievke, s vajíčkom, ale aj ako hlavné jedlo vyprážané. Nemusia byť vždy obalené v strúhanke, pre zmenu môžeme použiť cestíčko.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/vyprazane-hriby/
Originálna chuť hríbov nesklame. Chutia v polievke, s vajíčkom, ale aj ako hlavné jedlo vyprážané. Nemusia byť vždy obalené v strúhanke, pre zmenu môžeme použiť cestíčko.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/vyprazane-hriby/
Slovenské tradičné pohostenie v dni sviatočnom, typické pre jesenné obdobie.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/kacica-upecena-v-struhanke/
Valčeky zo sójovej múky s oškvarkami sú vhodným zimným jedlom, ktoré dobre zasýti.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/sojove-valceky-plnene-skvarkami/
Kombinácia orechov, mandlí a medu evokuje zimné sviatky, jablká však dodávajú maškrte sviežosť jesenného ovocia.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/pochutka-z-orechov/
Doma poctivo pripravená tlačenka je obľúbenou studenou pochúťkou, ku ktorej sa výborne chutí cibuľa a chlieb.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/domaca-tlacenka/
Doma poctivo pripravená tlačenka je obľúbenou studenou pochúťkou, ku ktorej sa výborne chutí cibuľa a chlieb.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/domaca-tlacenka/
Sladkú chuť keksov ideálne dopĺňa trochu kyslastý lekvár.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/kolieska-s-lekvarom/
Bábovka s vianočnou príchuťou vďaka škorice, medu a mandlí.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/vianocna-babovka/
Očistenú kačicu osolíme a okoreníme. Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a naplníme brusnicami. Niekoľko naplnených jabĺk vložíme do brušnej časti kačice, potom ju dáme na pekáč, podlejme horúcou vodou a pomaly pečieme.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/pecena-kacica-s-plnenymi-jablkami/
Banány zapečené s cukrom a koňakom a podávané s čokoládou a bielkovou šľahačkou.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/zapekane-banany-s-cokoladou/
Zelenina správne ochutená a ugrilovaná s burratou a repkovým olejom – sen vegetariánov.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/grilovana-zelenina-s-burratou/
Predošlým generáciám skutočne nechýbala fantázia. Limitovaný výber potravín provokoval často k experimentovaniu. Až sa podarila neuveriteľná kombinácia chutí s ešte neuveriteľnejšou technikou prípravy. Taška je z podobného rodu jedál.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/skusme-tradicnu-tasku/
Predošlým generáciám skutočne nechýbala fantázia. Limitovaný výber potravín provokoval často k experimentovaniu. Až sa podarila neuveriteľná kombinácia chutí s ešte neuveriteľnejšou technikou prípravy. Taška je z podobného rodu jedál.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/skusme-tradicnu-tasku/
Huby (pevnejšie druhy) nakrájame na hrubšie plátky, mäso i slaninu pokrájame na medailóniky a očistené zemiaky s cibuľou na kolieska. Všetky ingrediencie posypeme soľou, gulášovým korením

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/hubove-raznici/
Kurča nasolíme a naolejujeme a posypeme mletou červenou paprikou. Dáme ho do pekáča spolu s pokrájanými paprikami a rajčiakmi a polovicami cibule. Podlejeme vodou a dáme piecť do rúry.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/kurca-na-paprike/
Kurča nasolíme a naolejujeme a posypeme mletou červenou paprikou. Dáme ho do pekáča spolu s pokrájanými paprikami a rajčiakmi a polovicami cibule. Podlejeme vodou a dáme piecť do rúry.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/kurca-na-paprike/ň

Cuketovo hubová zmes ako teplá večera. Všetky zeleninové ingrediencie opláchneme. Cuketu si rozpolíme a vydlabeme vnútro, ktoré rozkrájame na kocky, posolíme a v miske ho premiešame spolu s prelisovaným... viac

v mise vyšľaháme z bielkov, cukru a soli elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme maslo s cukrom, vanilínovým cukrom a žĺtkami dohladka.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/vianocna-tort
Umyté a odkvapkané broskyne rozpolíme a kôstku odstránime. Pomleté orechy, gaštanové pyré, vanilkový cukor a rum vymiešame a touto plnkou nahradíme broskyňové kôstky.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/broskyne-s-gastanovymi-kostkami/
Umyté a odkvapkané broskyne rozpolíme a kôstku odstránime. Pomleté orechy, gaštanové pyré, vanilkový cukor a rum vymiešame a touto plnkou nahradíme broskyňové kôstky.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/broskyne-s-gastanovymi-kostkam
pozdĺž nožičky na plátky hrubé 1 cm. Posolené ich obalíme v hladkej múke, potom vo vajciach rozšľahaných s mliekom a napokon v strúhanke.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/vyprazane-hriby/?_ga=2.153207099.220599374.1501949691-1794409988.1501949691

Aktuality - čo nás zaujalo

13.05.2012 13:20

Keď srdiečko príliš cvála

Celý článok

—————

09.05.2012 09:09

Zepter má nové priestory

Celý článok

—————

08.05.2012 14:59

Púť obrovského srdca

Celý článok

—————


HARMÓNIA

  


KNIŽNÉ NOVINKY

Farebný svet zvierat

Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Naši predkovia sa dlhé stáročia spoliehali na silu prírody a na liečenie neduhov, ktoré ich trápili, využívali bylinky a iné prírodné zdroje. Hoci v súčasnosti väčšina z nás pri zdravotných problémoch

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/zdravie/
Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Naši predkovia sa dlhé stáročia spoliehali na silu prírody a na liečenie neduhov, ktoré ich trápili, využívali bylinky a iné prírodné zdroje. Hoci v súčasnosti väčšina z nás pri zdravotných problémoch

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/zdravie/
Detská kniha básničiek o bylinkách s informáciou o ich použití. V jej prílohe nájdete priestor na vlastný herbár. Silu a účinok liečivých byliniek poznala predovšetkým generácia našich starých mám.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/zdravie/
Detská kniha básničiek o bylinkách s informáciou o ich použití. V jej prílohe nájdete priestor na vlastný herbár. Silu a účinok liečivých byliniek poznala predovšetkým generácia našich starých mám.

Viac tu: http://www.domarada.sk/news/zdravie/

Encyklopédia vás prevedie všetkými farbami dúhy v zvieracej ríši. Nájdete v nej alabastrového krokodíla, žiarivé červené hady, oslňujúco žlté i zelené motýle aj húsenice, vtáky farby... viac

iac tu: http://domarada.webnode.sk/news/hobby/osový olej je spomedzi výrobkov z kokosu určite najobľúbenejší. Dá sa použiť doslova na všetko, a to nielen vo výžive, ale aj v kozmetike či dokonca v domácnosti.

Viac tu: http://domarada.webnode.sk/news/varenie/

Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Internetová kuchárka

 V internetovej kuchárke sa inšpirujte receptami jedál, autorom mnohých záberov je slovenský fotograf        Fero Spáčil.


Dobré rady

Stručné tipy môžete použiť pri údržbe bytu, šetrení, varení, pestovaní rastlín, skladovaní potravín i riešení kozmetických či zdravotných ťažkostí.


Pre milovníkov flóry


Hľadajte v slovníkoch

V krátkom Lexikóne spoločenského správania a v komplexnejšom Gastronomickom slovníku.

CUDZIE SLOVNÍKY